arbuziaki.pl

Blog tematyczny o edukacji, lifestyle'u i DIY.

Lifestyle

Dania wielkanocne – co podać na świątecznym stole?

Dania wielkanocne – co podać na świątecznym stole?

Święta wielkanocne to wspaniała okazja na spędzenie przyjemnego czasu przy rodzinnym stole. Warto wykorzystać ten czas na spróbowanie różnych ciekawych potraw i zaserwowanie gościom niezapomnianego poczęstunku. Można łatwo się zainspirować tradycyjnymi daniami i składnikami do stworzenia czegoś nowego i wyjątkowego, a przy tym pysznego. Jakie dania wielkanocne polecamy? Czytaj dalej, aby się przekonać.

Zobacz także: Makowiec inaczej – najciekawsze przepisy

Dania wielkanocne – na śniadanie

Podstawą wielkanocnego śniadania jest rzecz jasna święconka. Jednak poza produktami z świątecznego koszyczka możesz dodatkowo urozmaicić wielkanocny stół przygotowując wcześniej dodatkowy poczęstunek. Oto nasze propozycje na wyśmienite śniadanie wielkanocne.

Dania z jajek

Jajka są podstawowym składnikiem wielu świątecznych dań. Można je podać na wiele różnorodnych sposobów, nie tylko jako danie samo w sobie, ale również np. składniki sałatek. Jeśli nie masz pomysłów, zawsze sprawdzą się jajka faszerowane np. z szynką, chrzanem i szczypiorkiem, z pieczarkami, albo w skorupkach z majonezem i koperkiem. Możesz się też zdecydować na pastę jajeczną, która to będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju pieczywa.

Żurek wielkanocny

Do wielkanocnego śniadania na pewno nie może zabraknąć barszczu. Zazwyczaj przygotowujemy go na wywarze z białej kiełbasy z dodatkiem warzyw i przypraw, a następnie podajemy z jajkami i pieczywem. Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy zaopatrzyć się we wszystkie składniki potrzebne do bazy oraz zakwas i śmietanę.

Dania wielkanocne – na obiad

W przygotowaniu obiadu wielkanocnego nie ograniczają nas już składniki święconki, do których to należało dopasować pozostałe dania podczas śniadania. Dlatego warto spróbować czegoś nietypowego. Możesz przygotować obiad na niedzielę, który będzie można następnie odgrzać w poniedziałek, dzięki czemu zaoszczędzisz nieco czasu. Oto nasze ulubione propozycje na obiad wielkanocny, zarówno tradycyjne jak i nieco bardziej nieszablonowe:

  • Pieczony schab (np. ze śliwką lub morelą)
  • Kaczka pieczona z pomarańczami
  • Jajka po benedyktyńsku
  • Roladki schabowe ze szparagami
  • Polędwiczki z żurawiną
  • Łosoś ze szpinakiem

Deser wielkanocny – jakie wypieki wybrać?

A co na deser? Bez wątpienia najpopularniejszym wyborem na ciasto wielkanocne są wszelkiego rodzaju babki i mazurki. Warto poeksperymentować z różnymi nietypowymi sposobami na te przepisy i wykorzystać mniej szablonowe składniki. Wśród wypieków na wielkanocny stół polecamy:

  • Mazurek orzechowy
  • Mazurek florentynka
  • Babka jogurtowa z białą czekoladą
  • Babka drożdżowa z bakaliami
  • Tarta czekoladowa
  • Sernik z mascarpone
  • Pascha wielkanocna bez pieczenia
  • Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym
  • Wielkanocny leśny mech

Podsumowanie

Wielkanoc daje nam duże pole do popisu w kwestii ciekawych dań na wszystkie pory dnia. Dlatego korzystajmy z tradycyjnych przepisów przygotowując dania wielkanocne, jak i sięgnijmy po wszelkie składniki, które wiosną wreszcie pojawiają się na półkach i dają nam nowe sposoby na popisanie się kulinarnie przed całą rodziną.

Udostępnij