arbuziaki.pl

Blog tematyczny o edukacji, lifestyle'u i DIY.

Lifestyle

Zdrowa przekąska do szkoły i pracy – 5 pomysłów

Zdrowa przekąska do szkoły i pracy – 5 pomysłów

Utrzymanie zdrowej diety podczas intensywnego dnia w pracy, szkole czy uczelni nie jest prostą sprawą. Zakup niezdrowej przekąski w pobliskim sklepie często wydaje się najlepszą opcją, choć taki posiłek zaspokaja głód jedynie na krótki czas. Oto propozycje przekąsek, które przed wyjściem z domu warto włożyć do torebki lub plecaka.

Owoce

Wszyscy wiemy, że specjaliści rekomendują spożywanie warzyw i owoców pięć razy dziennie, ale nie wszystkim się to udaje. Wystarczy jednak zabrać ze sobą ulubione owoce do pracy czy na uczelnię, by wzbogacić dietę o zdrowe składniki, zaspokoić mały głód i zadowolić kubki smakowe. W roli szybkiej przekąski sprawdzi się banan, jabłko lub mandarynka. Na wynos można również zabrać własnoręcznie zrobione smoothie lub koktajl na bazie wody, jogurtu lub mleka.

Orzechy

Kolejną ze zdrowych przekąsek, które nie wymagają specjalnych przygotowań są orzechy oraz pestki. Dostarczają one organizmowi zdrowych tłuszczy, witamin oraz składników mineralnych, a przy tym są naprawdę sycące. Na całodniowy pobyt w pracy lub placówce edukacyjnej każdego dnia można zabierać małe porcje innych orzechów i nasion, bo wybór jest naprawdę duży. Orzeszki ziemne, pestki dyni lub słonecznika, orzechy nerkowca, makadamia czy pekan – postaw na opcję, którą członkowie Twojej rodziny zjedzą ze smakiem. Świetnym pomysłem będą również gotowe mieszanki.

Odżywcze batony

Ty i Twoje dzieci często ulegacie pokusie zakupu batonika w automacie lub szkolnym sklepiku? Obecnie w sklepach można nabyć zdrowe batoniki, które zaspokoją głód na dłużej dzięki lepszej kompozycji. W ich składzie nie znajdziesz białego cukru ani czekolady – są tu za to takie składniki jak: owoce, orzechy, kakao, daktyle oraz zboża. Takie batony są źródłem nie tylko naturalnej słodyczy, ale dodatkowo wartości odżywczych, m.in. witamin i błonnika.

Jogurt i owoce liofilizowane

W ramach drugiego śniadania można zjeść również jogurt. Sklepowe półki uginają się pod naporem tych owocowych – truskawkowych, brzoskwiniowych czy jagodowych. Gdy przyjrzymy się ich składowi, obok samego jogurtu i śladowej ilości owoców znajdziemy w nim również często inne składniki, np. cukier. Lepszym rozwiązaniem jest zakup naturalnego jogurtu i wzbogacenie go owocami we własnym zakresie. Można wykorzystać do tego owoce liofilizowane. Z domu wystarczy zabrać zwykły jogurt i saszetkę z liofilizowanymi sproszkowanymi owocami w postaci pyłu, który należy wsypać do jogurtu po otwarciu. Pozostaje już tylko wymieszać całość i pyszna przekąska gotowa!

Owsiane ciasteczka

Ostatnia z naszych propozycji wymaga pewnych przygotowań, ale wysiłek ten zostanie wynagrodzony pysznym smakiem! Chodzi oczywiście o owsiane ciasteczka – najlepiej upiec je dzień wcześniej. Owies to duża dawka błonnika, dzięki któremu szybko rozprawisz się z głodem. Ciasteczka możesz upiec z płatków owsianych, choć od czasu do czasu warto zastąpić je tradycyjną owsianą kaszką – konsystencja ciastek stworzonych z jej udziałem mile Cię zaskoczy!

Materiał zewnętrzny

Udostępnij