arbuziaki.pl

Blog tematyczny o edukacji, lifestyle'u i DIY.

Lifestyle

Zielony mech ciasto – sprawdzony przepis

Zielony mech ciasto – sprawdzony przepis

Ciasto leśny mech to jeden z najefektywniej prezentujących się wypieków jakie możemy samodzielnie upiec! Jest idealne na wiosnę ze względu na swój intensywny zielony kolor kojarzący się z roślinnym gruntem w lesie, któremu zawdzięcza swoją nazwę. To proste w przygotowaniu ciasto jest cudowną ozdobą na świąteczny stół, a przy tym przekona wielu sceptyków, że dania ze szpinakiem mogą być prawdziwe wyśmienite. Zielony mech ciasto – jak przygotować krok po kroku? Poniżej prezentujemy najlepszy, sprawdzony przepis!

Zobacz także: Ciasto na komunię – pomysły

Zielony mech ciasto – składniki

Składniki na ciasto

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • ⅔ szkl. oleju
  • 1 niecała szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 szkl. mąki
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Składniki na masę

  • 250 g (jedno opakowanie) serka mascarpone
  • 200 ml zimnej śmietanki z kartonika, co najmniej 30% tłuszczu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • opcjonalnie jako ozdoba na wierzch: pestki granatu, borówki, listki mięty lub inne świeże owoce

Zielony mech ciasto – wykonanie

Wykonanie ciasta

Na początek przygotowujemy bazę naszego ciasta – szpinak. Należy go dobrze rozmrozić i dokładnie odcisnąć z wody, a następnie przystąpić do blendowania. Zanim jednak weźmiesz się do pracy pamiętaj, aby w trakcie wykonywania całego przepisu zadbać o temperaturę pokojową wszystkich składników! Różnice w temperaturze mogą sprawić, że ciasto nie wyrośnie prawidłowo.

Mając gotowy szpinak stopniowo blendujemy go, powoli dolewając olej. Nie śpieszmy się z tym etapem, aby mieć pewność, że składniki dobrze się połączyły! Dobrze przygotowana baza szpinakowa jest podstawą do udanego wypieku ciasta zielony mech. Kiedy mamy już pewność, że masa szpinakowa jest gotowa, możemy zabrać się za jajka. Ocieplone jajka ubijamy stopniowo dosypując cukier, aż do uzyskania jednorodnej, puszystej masy. Do gotowej masy jajecznej następnie wlewamy zblendowany z olejem szpinak i powoli oraz dokładnie miksujemy.

Ostatnim etapem przygotowania ciasta do pieczenia jest dodanie składników suchych. Mąkę przesiewamy bezpośrednio do ciasta, po każdej partii miksując delikatnie miksturę. Na koniec dodajemy resztę składników: proszek do pieczenia oraz sok cytrynowy do smaku. Gotowe ciasto wlewamy do dużej okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika w temperaturze 180 stopni na ok. 45 minut. Sprawdzamy, czy ciasto się upiekło na metodę suchego patyczka – jeśli wykałaczka jest sucha po włożeniu jej do ciasta, znaczy to, że nasze ciasto się upiekło. 

Wykonanie masy

W trakcie, kiedy studzimy ciasto leśny mech do dalszej pracy, należy przystąpić do przygotowania masy do przekładania. Wszystkie składniki przygotuj i wyjmij z lodówki wcześniej, aby miały zbliżoną temperaturę. Następnie dokładnie je zmiksuj. Masa powinna być puszysta, a jej objętość nieco się zwiększy po dokładnym zmiksowaniu. Na tym etapie możesz wypróbować, czy jest wystarczająco słodka, i ewentualnie dodać więcej cukru wedle uznania.

Połączenie całości i podanie

Kiedy mamy już pewność, że ciasto całkowicie wystygło, przystępujemy do połączenia. Najpierw kroimy ciasto na dwie części w poprzek, tak, aby otrzymać równej wielkości połówki – spód oraz wierzch. Na spodzie rozprowadzamy dokładnie całą masę. Wierzch posłuży nam do zwieńczenia całości wypieku przypominającego leśny mech. Posługując się łyżką wydobywamy partie ciasta ze środka górnej warstwy, które następnie dzielimy na drobne kawałki i posypujemy właściwe ciasto pokryte masą. Postaraj się wykorzystać jak najwięcej zielonego środka! Pozostałej “skorupy” z górnej połowy wypieku nie wykorzystujemy w przepisie. 

Ciasto w tej formie jest praktycznie gotowe do spożycia, jednak warto odstawić je na godzinę lub dłużej do lodówki, żeby nieco stężało. Na tym etapie możesz też zdecydować się na różne dodatki dla dodatkowego przyozdobienia wypieku! Opcji w formie różnych sezonowych owoców masz praktycznie nieskończenie dużo, jednak my polecamy wariant z pestkami granatu, borówkami oraz listkami mięty. Nie tylko wzbogacą smak, ale i wygląd ciasta, które dzięki temu nabierze jeszcze więcej kolorów!

Podsumowanie

Zielony mech ciasto – ten wypiek naprawdę nie wymaga dużego wysiłku, a efekt jest niesamowity! Wystarczy odrobina cierpliwości i kreatywne podejście do zadania, a uzyskasz dzięki temu bardzo efektowne ciasto, którego smaku ani wyglądu nie zapomni żaden z gości!

Udostępnij