Gofry to popularne ciastka w Belgii, Holandii i innych krajach europejskich. Są to wafle o charakterystycznym, siateczkowym wzorze, wypiekane na specjalnej gofrownicy. W dzisiejszych czasach, gofry są bardzo popularne na całym świecie i można je znaleźć w różnych formach i smakach, od tradycyjnych wersji belgijskich po wersje z dodatkami, takimi jak czekolada, owoce, karmel i wiele innych.
Chrupiące gofry – belgijski sposób
Gofry belgijskie to ciastka wypiekane na specjalnej gofrownicy, które charakteryzują się grubsza, chrupiącą skórką na zewnątrz i miękkim wnętrzem. Są one jednym z najbardziej znanych i lubianych przysmaków w Belgii. Tradycyjne belgijskie gofry składają się z ciasta drożdżowego, które jest pozostawiane do wyrośnięcia przez kilka godzin, co nadaje mu lekkość i puszystość. Gofry są wypiekane na specjalnej gofrownicy, która ma charakterystyczny wzór w kształcie siateczki na powierzchni, a ciasto jest rozprowadzane na jej powierzchni. Gofry belgijskie często podaje się z posypką cukru pudru, bitą śmietaną i owocami, ale również można podawać je z różnymi sosami, jak na przykład czekoladowym, karmelowym lub truskawkowym. Są one bardzo popularne na ulicach Belgii, gdzie można je kupić w różnych wersjach, zarówno tradycyjnych jak i z dodatkami, takimi jak karmel, czekolada, orzechy, lody i wiele innych.
Chrupiące gofry – przepis
Istnieje wiele przepisów na chrupiące gofry. Eksperymentując z różnymi wariantami, polecamy wypróbować poniższy przepis. Będą potrzebne następujące składniki:
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki mąki pszennej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier w dużej misce.
- Oddziel białka od żółtek.
- W oddzielnej misce wymieszaj żółtka, mleko, olej i ekstrakt z wanilii.
- Białka ubij na sztywną pianę dodając szczyptę soli
- Ubite białka wymieszaj z pozostałymi składnikami, aż się połączą.
- Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją olejem lub sprayem do smażenia.
- Wlej 1/2 do 3/4 szklanki ciasta na każdą sekcję gofrownicy (ilość zależy od wielkości gofrownicy).
- Smaż gofry przez 3-5 minut, aż będą złociste i chrupiące.
- Powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto.
Chrupiące gofry – jak podawać ?
Gofry najczęściej są one podawane z posypką cukru pudru, bitą śmietaną, owocami lub polewą czekoladową. Możesz również spróbować podać gofry z nutellą, dżemem lub karmelem. Niektórzy lubią również dodawać do gofrów lodów lub jogurtu greckiego. Ważne jest, aby podawać gofry na ciepło, aby były chrupiące i smaczne. Możesz również spróbować podgrzać je w piekarniku lub w tosterze przed podaniem.