Muffinki to bardzo prosty i smaczny sposób nas szybki domowy wypiek. Nie są trudne w przygotowaniu i w formie standardowej składają się tylko z kilku łatwo dostępnych składników. Jednym z najpopularniejszych wariantów prostych muffinek są muffinki jogurtowe. Jak przygotować idealne muffinki? Jakie dodatki wybrać? Poniżej przedstawiamy najlepszy przepis na jogurtowe muffinki i podpowiadamy, w jaki jeszcze sposób można wzbogacić formułę, dzięki której otrzymane babeczki będą wyśmienite!
Zobacz także: Zielony mech ciasto – sprawdzony przepis
Muffinki jogurtowe – składniki
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 60 g masła
- 100 g cukru
- cukier waniliowy (jedno niepełne opakowanie)
- 160 g mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego gęstego
- opcjonalnie: dodatki w formie owoców
Z powyższych składników powinniśmy otrzymać około 12 muffinek. czas przygotowania (nie licząc czasu pieczenia) nie powinien przekraczać 20 minut.
Muffinki jogurtowe – wykonanie
Zaraz przed przystąpieniem do wykonania przepisu warto nagrzać piekarnik, aby móc zacząć pieczenie od razu po skończeniu ciasta. Ustawiamy go na temperaturę 180 stopni, w trybie ogrzewania góra-dół. Na początek jajko umieszczamy w małym garnku i dosypujemy do niego cukier. Stopniowo ubijamy je mikserem na szybkich obrotach do uzyskania gładkiej masy. W międzyczasie warto już przygotować masło, rozpuszczając je w rondelku na niewielkim ogniu. Pilnuj masła, aby się nie przypaliło!
Do uzyskanej mieszanki dodajemy jogurt i całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy kolejno rozpuszczone i ostudzone masło oraz żółtko, wszystko dokładnie mieszamy.
Teraz możemy zabrać się za składniki suche. Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy dodajemy do masy. Możemy najpierw dodatkowo połączyć je w oddzielnej misce przed podaniem, jednak nie jest to konieczne. Całość masy – składniki suche oraz mokre – dokładnie mieszamy aż do całkowitego połączenia się składników.
Tak przygotowaną masę będziemy umieszczać w odpowiednich foremkach do muffinek. W tym celu papierowe foremki układamy na specjalnej blaszce do wypieku babeczek. Można je również ułożyć na zwykłej blaszce, jednak w ten sposób ryzykujemy, że nasze muffinki jogurtowe nie utrzymają idealnego kształtu. Ciasto wlewamy do foremek za pomocą na przykład łyżki lub bezpośrednio z miski. Wszystko umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez ok. 25 minut. Przed wyjęciem muffinek z piekarnika sprawdź czy się upiekły metodą na wykałaczkę – jeśli włożona do muffinki wykałaczka jest sucha po wyjęciu, znaczy to, że Twoje babeczki się upiekły! Gotowe muffinki postaw na kratce do ostygnięcia na kilka minut.
Z jakimi dodatkami podać muffinki?
Powyższy przepis można z powodzeniem wykorzystywać bez żadnych modyfikacji czy wzbogaceń, jednak jeśli masz taką możliwość, najlepiej zdecyduj się na jakieś dodatki! Muffinki jogurtowe świetnie sprawdzają się z różnymi drobnymi owocami, takimi jak jagody, porzeczki czy poziomki. Warto wykorzystywać sezonowość różnych owoców . Najlepiej sprawdzają się owoce świeże – prosto z działki. Możesz też spróbować nieco mniej oczywistych opcji, takich jak korzeń rabarbaru! To kwaśne warzywo idealnie nadaje się do przełamania słodyczy muffinek. Musisz go tylko nieco przygotować przed dodaniem, dusząc jego pokrojone kawałki w rondelku na małym ogniu z dodatkiem odrobiny wody oraz cukru.
Jednak owoce to nie jedyna warta sprawdzenia opcja! Do muffinek możemy tez dodawać pokrojoną drobno gorzka czekoladę czy orzechy włoskie. Wszystkie powyższe dodatki dorzucamy bezpośrednio do ciasta i dokładnie mieszamy zaraz przed rozlaniem do foremek. Jednak możemy się też zdecydować na ozdobę w formie polewy np. z białej czekolady, czy na przykład różnego rodzaju dodatki cukiernicze na wierzch.
Podsumowanie
Jak widać, wykonanie smacznych i ciekawie prezentujących się muffinek może być banalnie proste! Powyższy przepis powinien się udać każdemu amatorami dobrej kuchni, dlatego nie zwlekaj i bierz się do dzieła!