Mazurek kajmakowy to ciasto zwyczajne, ale w tej swojej prostocie ma coś wyjątkowego. Lubi go każdy, mimo że jego słodkość przekracza wszelkie granice. Warto go chociaż raz przygotować na niedzielny deser lub inną dobrą okazję.
Mazurek kajmakowy — co będzie potrzebne?
Składniki ciasta:
- 400 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
Składniki masy kajmakowej:
- 400 g masy krówkowej
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g płatków migdałów
- można dodać bakalie, jakie tylko nam smakują 🙂
Jak wykonać mazurek kajmakowy?
- Masło pokrój w drobną kostkę, dodaj mąkę, żółtka, cukier, ekstrakt i śmietanę. Wszystko zagnieć, by uzyskać gładką maskę. Po połączeniu składników schowaj ciasto do lodówki na godzinę.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na około 1 cm grubości. Przełóż ciasto do odpowiedniej foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 C i piecz około 20/25 minut cały czas obserwując.
- Masę krówkową wlej do garnka i podgrzej. Wlej ją na przygotowane i upieczone ciasto.
- Suszone owoce i orzechy posiekaj lub pozostaw w większych kawałkach. Rozsyp je na masie albo ułóż we wzorki.
- Odstaw ciasto do całkowitego zastygnięcia i gotowe!
Mazurek kajmakowy jest pysznym deserem, zaspokajającym podniebienia każdego. Smacznego!