arbuziaki.pl

Blog tematyczny o edukacji, lifestyle'u i DIY.

Lifestyle

Ciasto Kubuś — rozkosz dla dzieci i dorosłych

Ciasto Kubuś — rozkosz dla dzieci i dorosłych

Ciasto Kubuś zaskakuje każdego. To niepozorne ciasto z biszkoptem i galaretką skrada serca. Wydaje się bardzo zwyczajne i właśnie tym przyciąga. Puszysty biszkopt z orzeźwiającą galaretką ucieszy podniebienia najmłodszych i przekona do siebie dorosłych. Sprawdź jak zrobić to wyśmienite ciasto!

Ciasto Kubuś — składniki i przygotowanie

Biszkopt: 

  • 5 jajek
  • ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Pamiętaj, żeby składniki miały temperaturę pokojową. 

  1. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. Następnie dodaj powoli cukier i mieszaj na średnich obrotach, tak aby masa stała się aksamitna. 
  2. Kolejnym krokiem będzie dodanie żółtek. Pamiętaj, żeby robić to bardzo delikatnie.
  3. Kiedy nasze żółtka połączą się z całą masą, odkładamy mikser i dodajemy resztę suchych składników. Ważną kwestią jest, by mieszać teraz składniki łyżką, ponieważ piana jest bardzo delikatna. Na koniec dodajemy olej i jeszcze chwilę mieszamy.
  4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy w temperaturze 180 C przez 30 minut. Po wystygnięciu biszkopt będzie można przekroić. 

Masa z budyniu:

  • 1 litr soku Kubuś
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego

Krem: 

  • 500 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • ½ szklanki wody

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie delicji (najlepiej brzoskwiniowych)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2/2,5 szklanki wody

Udostępnij