arbuziaki.pl

Blog tematyczny o edukacji, lifestyle'u i DIY.

Lifestyle

Najlepszy sposób na jabłecznik z papierówek

Jabłecznik z papierówek to pyszna i prosta do przygotowania propozycja na deser. Dzięki papierówkom ciasto charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem i soczystą konsystencją. Można je łączyć z innymi gatunkami jabłek, aby uzyskać jeszcze ciekawszy smak.

Jabłecznik z papierówek – sposób 1

Przedstawiamy jeden z najprostszych i najlepszych, naszym zdaniem, przepisów na na jabłecznik z papierówek.  Będą potrzebne następujące składniki:

  • 1 kg papierówek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Instrukcje:

  1. Obierz i pokrój jabłka w cienkie kawałki.
  2. Umieść je w dużym garnku razem z cukrem i cynamonem i gotuj na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie.
  3. W międzyczasie przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę, masło, jajko i proszek do pieczenia, aż powstanie jednolite ciasto.
  4. Wyłóż ciasto na dno formy do pieczenia (około 25×35 cm), wciskając je delikatnie w dno i boki formy.
  5. Wlej na wierzch jabłka z cukrem i cynamonem.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut, aż ciasto będzie złociste.
  7. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane bitą śmietaną.

Jabłecznik z papierówek – sposób 2

A oto klasyk domowych wypieków tradycyjny jabłecznik z kruchym ciastem:

Składniki:

  • 5-6 średnich papierówek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  2. Obierz jabłka i pokrój w cienkie plastry.
  3. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
  4. Dodaj pokrojone masło i zagnieć na kruche ciasto.
  5. Wylep formę do pieczenia ciastem, a następnie ułóż na nim jabłka.
  6. Wymieszaj jajko z łyżką wody i posmaruj nim jabłka.
  7. Piecz jabłecznik przez około 50-60 minut, aż ciasto będzie złociste.

Jabłecznik z papierówek – jak podawać?

Jabłecznik z papierówek  najlepiej smakuje na ciepło, podane z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.  Świetnie smakuje po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu jak po jego ponownym podgrzaniu.  Aby dodać mu ciekawszego smaku można Posypać go cynamonem lub cukrem pudrem.

Udostępnij