Jabłecznik z papierówek to pyszna i prosta do przygotowania propozycja na deser. Dzięki papierówkom ciasto charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem i soczystą konsystencją. Można je łączyć z innymi gatunkami jabłek, aby uzyskać jeszcze ciekawszy smak.
Jabłecznik z papierówek – sposób 1
Przedstawiamy jeden z najprostszych i najlepszych, naszym zdaniem, przepisów na na jabłecznik z papierówek. Będą potrzebne następujące składniki:
- 1 kg papierówek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Instrukcje:
- Obierz i pokrój jabłka w cienkie kawałki.
- Umieść je w dużym garnku razem z cukrem i cynamonem i gotuj na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie.
- W międzyczasie przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę, masło, jajko i proszek do pieczenia, aż powstanie jednolite ciasto.
- Wyłóż ciasto na dno formy do pieczenia (około 25×35 cm), wciskając je delikatnie w dno i boki formy.
- Wlej na wierzch jabłka z cukrem i cynamonem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut, aż ciasto będzie złociste.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane bitą śmietaną.
Jabłecznik z papierówek – sposób 2
A oto klasyk domowych wypieków tradycyjny jabłecznik z kruchym ciastem:
Składniki:
- 5-6 średnich papierówek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
- Obierz jabłka i pokrój w cienkie plastry.
- W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
- Dodaj pokrojone masło i zagnieć na kruche ciasto.
- Wylep formę do pieczenia ciastem, a następnie ułóż na nim jabłka.
- Wymieszaj jajko z łyżką wody i posmaruj nim jabłka.
- Piecz jabłecznik przez około 50-60 minut, aż ciasto będzie złociste.
Jabłecznik z papierówek – jak podawać?
Jabłecznik z papierówek najlepiej smakuje na ciepło, podane z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Świetnie smakuje po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu jak po jego ponownym podgrzaniu. Aby dodać mu ciekawszego smaku można Posypać go cynamonem lub cukrem pudrem.