Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką każdy zna ze swojego dzieciństwa. Smak lata i wieczorów spędzanych u dziadków. Jeżeli jednak nigdy nie jadłeś tego wyśmienitego wypieku, to koniecznie go zrób i zakochaj się w nim. Naprawdę nie pożałujesz.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką — składniki
Składniki na ciasto:
- 1 kg słodkich śliwek
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 32 g drożdży
- 60 g roztopionego masła
- 100 ml mleka
- 2 jajka
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru
Przygotowanie ciasta ze śliwkami
- Przygotuj drożdże. W 50 ml ciepłego mleka rozpuść drożdże, a następnie dodaj dużą łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki. Wszystko połącz ze sobą i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
- Po około 30 minutach do przygotowanego zaczynu powoli dodawaj mąkę, jajka, cukier, masło i mleko. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż wszystko ze sobą się dobrze sklei i żadne jego fragmenty nie pozostaną na naszych dłoniach i blacie.
- Gotowe ciasto ponownie odstaw, ale już na około godzinę.
- Czas na przygotowanie śliwek. Umyj je dobrze, przekrój i wyjmij pestki. Następnie do miski wsyp wszystkie składniki na kruszonkę i wyrabiaj do uzyskania większych, suchych grudek.
- Ciasto przełóż do dużej blaszki i ozdób owocami oraz kruszonką.
- Nagrzej piekarnik do 180 C i piecz około 40 minut, sprawdzając patyczkiem jego konsystencję.
Warto spróbować tego wyśmienitego ciasta o smaku dzieciństwa. Smacznego!