arbuziaki.pl

Blog tematyczny o edukacji, lifestyle'u i DIY.

Lifestyle

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką — ciasto jak u babci

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką — ciasto jak u babci

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką każdy zna ze swojego dzieciństwa. Smak lata i wieczorów spędzanych u dziadków. Jeżeli jednak nigdy nie jadłeś tego wyśmienitego wypieku, to koniecznie go zrób i zakochaj się w nim. Naprawdę nie pożałujesz. 

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką — składniki 

Składniki na ciasto:

  • 1 kg słodkich śliwek
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 32 g drożdży
  • 60 g roztopionego masła
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru

Przygotowanie ciasta ze śliwkami

  1. Przygotuj drożdże. W 50 ml ciepłego mleka rozpuść drożdże, a następnie dodaj dużą łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki. Wszystko połącz ze sobą i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
  2. Po około 30 minutach do przygotowanego zaczynu powoli dodawaj mąkę, jajka, cukier, masło i mleko. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż wszystko ze sobą się dobrze sklei i żadne jego fragmenty nie pozostaną na naszych dłoniach i blacie.
  3. Gotowe ciasto ponownie odstaw, ale już na około godzinę.
  4. Czas na przygotowanie śliwek. Umyj je dobrze, przekrój i wyjmij pestki. Następnie do miski wsyp wszystkie składniki na kruszonkę i wyrabiaj do uzyskania większych, suchych grudek.
  5. Ciasto przełóż do dużej blaszki i ozdób owocami oraz kruszonką.
  6. Nagrzej piekarnik do 180 C i piecz około 40 minut, sprawdzając patyczkiem jego konsystencję.

Warto spróbować tego wyśmienitego ciasta o smaku dzieciństwa. Smacznego!

Udostępnij