Pierogi ruskie to jedno z ulubionych dań każdego Polaka. Każdy kocha pierogi, a te z serem, ziemniakami i cebulą są wyśmienite. Farsz na pierogi ruskie z cebulą jest naprawdę prosty w wykonaniu, spróbuj więc zrobić to sam!
Ciasto na pierogi — jak zrobić?
Głównymi składnikami do przygotowania farszu są ziemniaki, twaróg, cebula i przyprawy. Oprócz tego istotne jest smaczne ciasto, w którym to będziemy zamykać nasz farsz. Poniżej znajdziesz łatwy i dobry, by wykonać ciasto na pierogi:
Ciasto na pierogi:
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 30 g masła (roztopionego)
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Mąkę razem z solą wsyp do miski. Roztopione wcześniej masło wlej powoli do mąki i wszystko mieszaj łyżką.
- Dodaj jajka i zagniataj.
- Wyjmij ciasto z miski na stolnicę lub blat wcześniej posypany mąką i zagniataj dalej przez 10 minut.
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek (grubość zależy od upodobań) i wycinaj okręgi szklanką.
- Ostatnim krokiem będzie układanie na przygotowanych kółkach naszego farszu i zlepianie pierogów.
- Do osolonej i wrzącej wody włóż kilkanaście pierogów i gotuj około 3 minuty.
Farsz na pierogi ruskie z cebulą
Farsz jest podstawą smacznych pierogów. Ten z twarogiem i ziemniakami sprawi, że nie będziecie chcieli jeść już innego. Sprawdźcie to!
Będziesz potrzebować:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 0,4 kg mielonego twarogu
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej i słodkiej papryki
- kilka szczypt soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Na początek pokrój cebulę w kostkę i podsmaż.
- Do dużej miski wrzuć twaróg i ziemniaki wcześniej przeciśnięte przez praskę. Wymieszaj i dodaj resztę składników.
- Wymieszaj dokładnie farsz i sprawdź smak.
- Możesz lepić swoje pierogi.
Farsz na pierogi ruskie z cebulą to naprawdę prosta sprawa. Kilka łatwych kroków dzieli cię od zrobienia pysznego obiadu. Smacznego!