Gulasz po węgiersku to danie naprawdę proste w wykonaniu. Można przygotowywać je na specjalne okazje lub zwyczajny niedzielny obiad. Aromatyczne mięso w aksamitnym sosie dobrze sprawdzi się w towarzystwie placków ziemniaczanych lub kaszy, której rodzajów wiele. Wykonaj z nami ten wyśmienity gulasz wieprzowy i zaskocz znajomych.
Gulasz po węgiersku — składniki
Do wykonania gulaszu dla 4 osób będziesz potrzebować:
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 duża marchewka
- 1 papryka
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 główkę czosnku
- 5 łyżeczek papryki wędzonej
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka wegety
- 1 szklanka wody lub bulionu
- 4 liście laurowe
Przygotowanie
- Jako pierwsze przygotuj mięso i warzywa. Pokrój je w średnią kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach, a cebulę pokrój w piórka. Paprykę poszatkuj w bardzo drobną kostkę. Czosnek obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę.
- W dosyć dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć do niej wcześniej przygotowane mięso. Gdy lekko się zarumieni, dodaj warzywa i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj czosnek i smaż przez minutę. Na koniec podlej wszystko wodą lub bulionem.
- Przyszedł czas na doprawienie dania. Po kolei dodaj: paprykę wędzoną, słodką i ostrą, wegetę i liście laurowe. Zamieszaj i duś kilka minut po przykryciem. Twoje danie jest gotowe! Podawaj je z plackami ziemniaczanymi lub kaszą.
Gulasz po węgiersku to naprawdę szybie i smaczne danie, które zaskoczy podniebienia każdego. Przekonaj się i przygotuj. Przez żołądek do serca.