arbuziaki.pl

Blog tematyczny o edukacji, lifestyle'u i DIY.

Lifestyle

Mazurek kajmakowy — klasyka, która zawsze się sprawdza

Mazurek kajmakowy — klasyka, która zawsze się sprawdza

Mazurek kajmakowy to ciasto zwyczajne, ale w tej swojej prostocie ma coś wyjątkowego. Lubi go każdy, mimo że jego słodkość przekracza wszelkie granice. Warto go chociaż raz przygotować na niedzielny deser lub inną dobrą okazję.

Mazurek kajmakowy — co będzie potrzebne?

Składniki ciasta:

  • 400 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

Składniki masy kajmakowej:

  • 400 g masy krówkowej
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g płatków migdałów
  • można dodać bakalie, jakie tylko nam smakują 🙂 

Jak wykonać mazurek kajmakowy?

  1. Masło pokrój w drobną kostkę, dodaj mąkę, żółtka, cukier, ekstrakt i śmietanę. Wszystko zagnieć, by uzyskać gładką maskę. Po połączeniu składników schowaj ciasto do lodówki na godzinę.
  2. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na około 1 cm grubości. Przełóż ciasto do odpowiedniej foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 C i piecz około 20/25 minut cały czas obserwując.
  3. Masę krówkową wlej do garnka i podgrzej. Wlej ją na przygotowane i upieczone ciasto. 
  4. Suszone owoce i orzechy posiekaj lub pozostaw w większych kawałkach. Rozsyp je na masie albo ułóż we wzorki.
  5. Odstaw ciasto do całkowitego zastygnięcia i gotowe!

Mazurek kajmakowy jest pysznym deserem, zaspokajającym podniebienia każdego. Smacznego!

Udostępnij