Ciasto pychotka z orzechami, znane również jako “Pani Walewska” należy do bardzo popularnych i lubianych wypieków. Jest połączeniem kruchego spodu, kwaśnego dżemu, delikatnego kremu i chrupiącej bezy z orzechami. Nie jest trudne do wykonania, a schłodzone jest wyjątkowo pyszne. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem!
Potrzebne składniki
Produkty będą wystarczające na jeden wypiek – pieczone na blaszce 22x33cm.
Ciasto
- 3 szklanki (250 ml) mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 200 g zimnego masła,
- 6 żółtek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem
- 900 ml mleka, najlepiej 3,2%,
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru (2 opakowania),
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru,
- 200 g masła w temperaturze pokojowej.
Beza
- 6 białek jajek,
- szczypta soli,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 150 g orzechów – najlepiej włoskich.
Dodatki
- słoik dżemu porzeczkowego,
- 0,5 kg czarnej porzeczki.
Ciasto pychotka z orzechami – przepis
Szacowany czas przygotowania wypieku to około 1 godzina.
Ciasto
Mąkę należy wsypać do miski razem z cukrem, proszkiem do pieczenia i masłem pokrojonym na kawałki. Następnie, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uzyskaną masę trzeba podzielić na dwie równe części. Dwie blaszki o wymiarach 22x33cm należy zabezpieczyć papierem do pieczenia i nałożyć spody. Na wierzchu powinny znaleźć się równo rozprowadzone warstwy dżemu oraz świeże owoce.
Spody należy piec przez 20 minut w temperaturze 175 stopni.
Krem
Do miski należy wlać szklankę mleka, dodać budyń, mąkę pszenną, cukier i wymieszać.
Pozostałe mleko umieścić w rondelku i zagotować. Następnie, trzeba dodać wcześniej przygotowany miks i gotować, cały czas mieszając. Po uzyskaniu gęstej konsystencji, można zdjąć krem z ognia. Ważne jest, aby zostawić go do pełnego wystudzenia.
Miękkie masło należy przełożyć do miski oraz zmiksować. Najlepiej dodawać po łyżce wystudzonego kremu, aż do całkowitego połączenia składników.
Beza
Pierwszym krokiem jest posiekanie orzechów.
Białka należy wlać do miski, dodać sól, i ubić mikserem na sztywno. Gdy będą się pienić, trzeba dodać cukier w kilku porcjach i miksować na najwyższej mocy. Na koniec, zaleca się zmniejszyć obroty i dodać do piany mąkę ziemniaczaną.
Na obu spodach należy wyłożyć ubitą pianę i posypać orzechami. Ciasta piec przez 25-30 minut w temperaturze 160 stopni. Należy pamiętać o wystudzeniu wypieku.
Ciasto pychotka z orzechami – składanie
Na jeden spód należy wylać krem budyniowy. Następnie, przykryć drugim spodem i docisnąć.
Ciasto najlepiej smakuje schłodzone. Wystarczy godzina, lecz zaleca się trzymanie w lodówce przez całą noc. Gotowe!