Brownie to deser wyjątkowy – intensywnie czekoladowy i wpasowujący się w gusta niemal każdego. Ponadto można go urozmaicić licznymi dodatkami, które dodatkowo podniosą jego wysokie już walory smakowe. Jak wykonać ten niezwykły deser, jakim jest brownie z serem? Poniżej prezentujemy najlepszy, sprawdzony przepis.
Zobacz także: Wilgotne ciasto z rabarbarem i truskawkami
Brownie z serem – składniki
Ciasto
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 135 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa
- 500 g mielonego twarogu sernikowego z wiaderka
- 90 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 100 ml śmietanki 30%
- opcjonalnie: owoce takie jak wiśnie, maliny, brzoskwinie, czy truskawki (mogą być mrożone)
Brownie z serem – wykonanie
Zaczynamy wykonanie przepisu od nastawienia piekarnika. Temperaturę ustawiamy na 175 stopni Celsjusza (ogrzewanie góra-dół) i przystępujemy do wykonania masy czekoladowej. W tym celu w średnim metalowym garnku umieszczamy masło oraz połamaną na kostki czekoladę. Rozpuszczamy wszystko na małym ogniu, często mieszając.
Gdy masa się rozpuści, przechodzimy do zmiksowania jajek z cukrem. Gdy tylko otrzymamy jednorodną masę, powinniśmy odczekać chwilę, aż czekolada z masłem nieco ostygnie. Łączenie składników o diametralnie różnych temperaturach może źle wpłynąć na ciasto.
Gdy mamy już pewność, że masa czekoladowa jest wystarczająco chłodna, dolewamy do niej jajka z cukrem i miksujemy. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki brownie: mąkę, proszek i sól oraz ponownie dobrze miksujemy.
Pora na przygotowanie masy serowej. W tym celu twaróg przeciskamy przez prasę do garnka i dodajemy pozostałe składniki: cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i jajka (na razie wszystko poza śmietanką). Po wstępnym zmiksowaniu dolewamy również śmietankę i miksujemy dalej przez ok. 2 minuty.
Przygotowujemy blaszkę o wymiarach ok. 20 na 30 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Przystępujemy do połączenia obu części masy. Najpierw do formy wylewamy masę czekoladową i wyrównujemy, a nastepnie na wierzchu nakładamy sernik. Aby ciasto wyglądało ciekawiej po przekrojeniu, możesz na tym etapie lekko wymieszać obie części ciasta. W tym celu użyj łyżki bądź drewnianego patyczka i wykonaj z ich pomocą szybkie wzory i pętle na powierzchni ciasta. Wstaw do piekarnika.
Jeśli chcesz wzbogacić brownie takimi dodatkami jak maliny lub wiśnie, wyjmij ciasto z piekarnika po ok. 15 minutach pieczenia i dopiero wtedy rozsyp owoce po całej powierzchni masy sernikowej. Mrożone owoce nie muszą być wcześniej rozmrażane, możesz je wykorzystać od razu. Piecz brownie z serem przez kolejne 20-25 minut. W sumie ciasto należy piec przez ok 35-40 minut.
Z czym podawać brownie z serem?
Brownie z masą twarogową to wspaniałe ciasto które sprawdzi się jako część deseru w różnych wydaniach. Można je serwować z dodatkiem różnych owoców sezonowych (wcale nie musimy się ograniczać do tych już dodanych do ciasta, jeśli na taki ruch się zdecydujemy!). Ponieważ mamy tu do czynienia z ciastem raczej ciężkim i sycącym, lepiej wybrać lekkie dodatki. Poza owocami sprawdzą się lody – najlepiej np. śmietankowe lub waniliowe, jako że brownie ma już bardzo intensywny smak, którego nie chcemy dodatkowo zaburzać.