arbuziaki.pl

Blog tematyczny o edukacji, lifestyle'u i DIY.

Lifestyle

Wilgotne ciasto z rabarbarem i truskawkami 

Wilgotne ciasto z rabarbarem i truskawkami 

Wilgotne ciasto z rabarbarem i truskawkami jest idealnym deserem na wakacyjnie niedzielne popołudnie. Świeży zapach słodkich truskawek i nieco bardziej kwaskowatego rabarbaru sprawi, że nie będzie w stanie się mu oprzeć. Ciasto jest wyjątkowo proste w wykonaniu, więc osoba nielubiąca się z kuchennymi przyrządami spokojnie da sobie radę i jednocześnie zachwyci najbliższych swoim wypiekiem. Sprawdź już teraz jak je przygotować!

Prosty i zachwycający przepis — wilgotne ciasto z rabarbarem i truskawkami

Najlepszym okresem na przygotowanie tego ciasta będzie lato. Mamy wtedy dostęp do świeżych owoców, które smakują wyjątkowo. Oczywiście w okresie poza sezonem również damy radę upiec ciasto tego rodzaju, ponieważ sklepowe półki wypełnione są mrożonymi owocami, które także będą nie najgorsze.

Składniki, jakie będziesz potrzebować:

  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 350 g rabarbaru
  • 700 g truskawek

Przygotowanie:

  • Na początek oddzielamy białka od żółtek. Białka przenosimy do miski i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy powoli po jednej łyżce cukru stale mieszając piane na wolnych obrotach. Po ubiciu na sztywno dodajemy żółtka. 
  • Używając cały czas wolnych obrotów miksera mieszaj masę i wlej do niej cały olej roślinny.
  • Ostatnim składnikiem będzie dodanie mąki pszennej, proszku do pieczenia i ewentualnie szczypty soli.
  • Przygotuj owoce. Umyj je dokładnie i pokrój w dużą kostkę.
  • Użyj blaszki kwadratowej lub okrągłej. Wyłóż ją papierem do pieczenia, który jest idealnym rozwiązaniem do przygotowywania wypieków.
  • Na przelane ciasto ułóż owoce według własnych upodobań lub wymieszaj je między sobą.
  • Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy około 50 minut co chwilę sprawdzając jego gotowość drewnianym patyczkiem.
  • Po ostudzeniu ciasto można ozdobić cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!

Wilgotne ciasto z rabarbarem i truskawkami to niezwykle orzeźwiająca pozycja dla smakoszów deserów. Będzie stanowić idealne połączenie z ulubionym napojem. Miłośnicy kawy będą zachwyceni z tego duetu. Ważne jest, by ciasto po ostudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu, by nie doszło do zepsucia owoców w temperaturze pokojowej.

Udostępnij