Wilgotne ciasto z rabarbarem i truskawkami jest idealnym deserem na wakacyjnie niedzielne popołudnie. Świeży zapach słodkich truskawek i nieco bardziej kwaskowatego rabarbaru sprawi, że nie będzie w stanie się mu oprzeć. Ciasto jest wyjątkowo proste w wykonaniu, więc osoba nielubiąca się z kuchennymi przyrządami spokojnie da sobie radę i jednocześnie zachwyci najbliższych swoim wypiekiem. Sprawdź już teraz jak je przygotować!
Prosty i zachwycający przepis — wilgotne ciasto z rabarbarem i truskawkami
Najlepszym okresem na przygotowanie tego ciasta będzie lato. Mamy wtedy dostęp do świeżych owoców, które smakują wyjątkowo. Oczywiście w okresie poza sezonem również damy radę upiec ciasto tego rodzaju, ponieważ sklepowe półki wypełnione są mrożonymi owocami, które także będą nie najgorsze.
Składniki, jakie będziesz potrzebować:
- 6 żółtek
- 6 białek
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 350 g rabarbaru
- 700 g truskawek
Przygotowanie:
- Na początek oddzielamy białka od żółtek. Białka przenosimy do miski i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy powoli po jednej łyżce cukru stale mieszając piane na wolnych obrotach. Po ubiciu na sztywno dodajemy żółtka.
- Używając cały czas wolnych obrotów miksera mieszaj masę i wlej do niej cały olej roślinny.
- Ostatnim składnikiem będzie dodanie mąki pszennej, proszku do pieczenia i ewentualnie szczypty soli.
- Przygotuj owoce. Umyj je dokładnie i pokrój w dużą kostkę.
- Użyj blaszki kwadratowej lub okrągłej. Wyłóż ją papierem do pieczenia, który jest idealnym rozwiązaniem do przygotowywania wypieków.
- Na przelane ciasto ułóż owoce według własnych upodobań lub wymieszaj je między sobą.
- Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy około 50 minut co chwilę sprawdzając jego gotowość drewnianym patyczkiem.
- Po ostudzeniu ciasto można ozdobić cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!
Wilgotne ciasto z rabarbarem i truskawkami to niezwykle orzeźwiająca pozycja dla smakoszów deserów. Będzie stanowić idealne połączenie z ulubionym napojem. Miłośnicy kawy będą zachwyceni z tego duetu. Ważne jest, by ciasto po ostudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu, by nie doszło do zepsucia owoców w temperaturze pokojowej.