Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, więc koniecznie musi być pożywny. Niektórzy wolą zjeść coś na słodko inni na słono. Co w takim razie wybrać? Śniadanie z ciasta francuskiego jest idealnym wyborem. Można przyrządzić je w dwóch wersjach w zależności od naszych upodobań. W naszym artykule podpowiemy sprawdzony przepis na słone śniadanie.
Śniadanie z ciasta francuskiego — duet fety i szpinaku
Nie każdy może lubi tego typu połączenia, ale ciasto francuskie sprawdza się idealnie w słonej wersji. Połączeń jest wiele i można dosłownie bawić się smakami. Oto przykład jednej smakowitej opcji, a mianowicie ślimaki z ciasta francuskiego wypełnione fetą i szpinakiem.
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 kostka fety
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól i pieprz do smaku
Połączenie niewielkiej ilości klasycznych składników sprawi, że zjemy naprawdę ciekawe i pożywne śniadanie.
Jak przygotować ślimaki z ciasta francuskiego?
To danie zajmie nam zaledwie 40 minut razem z pieczeniem. Czemu więc nie spróbować?
- Na patelni podsmaż cebulkę. Następnie dodaj szpinak, gdy już zmięknie, wrzuć pokrojoną w kostkę fetę i wymieszaj.
- Dodaj przyprawy i połącz składniki
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Rozłóż ciasto na płasko i wylej masę. Łyżką wyrównaj całość i zacznij zwijać tak, by utworzyło roladkę.
- Ostrym nożem pokrój ciasto na około 15 kawałków. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Smacznego!
Prosty przepis na roladki z ciasta francuskiego gotowy. Danie można podawać na ciepło i na zimno, więc jest to dobry sposób również na śniadanie do pracy lub do szkoły. Wypróbuj i przekonaj się!