Ciasto Kubuś zaskakuje każdego. To niepozorne ciasto z biszkoptem i galaretką skrada serca. Wydaje się bardzo zwyczajne i właśnie tym przyciąga. Puszysty biszkopt z orzeźwiającą galaretką ucieszy podniebienia najmłodszych i przekona do siebie dorosłych. Sprawdź jak zrobić to wyśmienite ciasto!
Ciasto Kubuś — składniki i przygotowanie
Biszkopt:
- 5 jajek
- ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki tortowej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
Pamiętaj, żeby składniki miały temperaturę pokojową.
- Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. Następnie dodaj powoli cukier i mieszaj na średnich obrotach, tak aby masa stała się aksamitna.
- Kolejnym krokiem będzie dodanie żółtek. Pamiętaj, żeby robić to bardzo delikatnie.
- Kiedy nasze żółtka połączą się z całą masą, odkładamy mikser i dodajemy resztę suchych składników. Ważną kwestią jest, by mieszać teraz składniki łyżką, ponieważ piana jest bardzo delikatna. Na koniec dodajemy olej i jeszcze chwilę mieszamy.
- Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy w temperaturze 180 C przez 30 minut. Po wystygnięciu biszkopt będzie można przekroić.
Masa z budyniu:
- 1 litr soku Kubuś
- 3 opakowania budyniu śmietankowego
Krem:
- 500 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
- ½ szklanki wody
Dodatkowo:
- 1 opakowanie delicji (najlepiej brzoskwiniowych)
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 2/2,5 szklanki wody