arbuziaki.pl

Blog tematyczny o edukacji, lifestyle'u i DIY.

Lifestyle

Racuchy z serem z dzieciństwa – najlepsze przepisy

Racuchy z serem z dzieciństwa – najlepsze przepisy

Racuchy z serem z dzieciństwa to smak, który rozgrzewa serce i przypomina nam beztroskie chwile spędzone z rodzeństwem i rodzicami przy stole. To danie, które często pojawia się na śniadaniowych talerzach, ale równie dobrze sprawdza się jako deser lub podwieczorek. Zapraszamy do zapoznania się z propozycjami wykonania i podania!

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jak przygotować tradycyjne racuszki,
  • jak zrobić wersję drożdżową,
  • jak przygotować syrniczki.

Zobacz także: Truskawkowy sernik na zimno – bez pieczenia

Tradycyjne racuchy z serem z dzieciństwa

Ten przepis na pewno sprawi, że poczujesz się jak lata temu! Do przygotowania słodkości potrzebne będą:

  • jajko,
  • 60 ml mleka,
  • 75 g mąki pszennej,
  • 125 g tłustego twarogu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • cukier puder i ulubione owoce,
  • olej do smażenia.

Rozpocznij od oddzielenia białek od żółtek. Ubij białka razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z mąką, twarogiem i cukrem. Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę. Wystarczy tylko usmażyć racuchy. Polecamy posypać je cukrem pudrem i zjeść z ulubionymi owocami. Smacznego!

Racuchy z serem z dzieciństwa – wersja drożdżowa

Dzięki drożdżom, racuszki będą niezwykle puszyste. Ta wersja jest nieco czasochłonna. Przygotowanie dania rozpocznij od rozczynu. Będziesz potrzebować:

  • 10 g świeżych drożdży,
  • łyżkę mąki pszennej,
  • łyżkę cukru,
  • 50 ml letniej wody.

Pokrusz drożdże i dodaj wszystkie składniki. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 5-10 minut. Pozostałe składniki to:

  • 75 ml mleka,
  • 140 g mąki pszennej,
  • 100 g sera twarogowego, najlepiej tłustego,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 20 g roztopionego masła,
  • jajko,
  • olej do smażenia.

Do wcześniej przygotowanego rozczynu wlej mleko. Dodaj mąkę, cukier, jajko, twaróg i masło. Wymieszaj składniki i odłóż ciasto na przynajmniej godzinę. Powinno wyrosnąć i zwiększyć swój rozmiar dwukrotnie. 

Możesz teraz przejść do smażenia racuchów do zarumienienia na niewielkiej ilości oleju. Pozostaje tylko posypanie dania cukrem pudrem. Smacznego!

Syrniczki, czyli Ukraińskie racuchy

Ta wersja jest bardzo podobna do naszych racuchów. Są jednak jeszcze bardziej delikatne! Potrzebne będą:

  • 250 g sera twarogowego, najlepiej półtłustego,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • garść mąki – do obtaczania,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie zacznij od wymieszania wszystkich składników w misce. Konsystencja powinna być rzadka!  Nabierz masę łyżką i wrzuć ją do wcześniej przygotowanej mąki. Następnym krokiem jest formowanie racuchów w dłoniach. Racuchy smaż po 2 minuty z każdej strony. Możesz je posypać cukrem pudrem i podać z dowolnymi owocami. Gotowe!

Podsumowanie

Racuchy z serem to jedno z tych deserów, które zawsze kojarzą się z domem i rodziną. To proste w wykonaniu, a zarazem pyszne i sycące danie, które każdy może przygotować w domu. Za pomocą ulubionych dodatków można całkowicie zmienić charakter potrawy!

Udostępnij