Truskawkowy sernik na zimno to doskonałe rozwiązanie na gorące letnie dni. To pyszne i orzeźwiające połączenie kremowego sera i słodkich truskawek, które sprawia, że nie można się powstrzymać przed sięgnięciem po kolejną porcję.
Zobacz także: Najlepszy babciny przepis na orzeszki
Składniki
Przepis będzie idealny na okrągłą tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Potrzebne będą:
- ok. 100 g herbatników maślanych lub kakaowych,
- 50 g masła,
- 500 g twarogu sernikowego lub serków waniliowych,
- 250 g mascarpone,
- 3 galaretki truskawkowe
- 250 g świeżych truskawek.
Przygotowanie
Pracę rozpocznij od pokruszenia herbatników. Możesz to zrobić za pomocą wałka lub malaksera. Kolejnym krokiem jest roztopienie masła i dokładne połączenie tych dwóch składników. Taką masą wyłóż spód tortownicy i włóż do lodówki.
Dwie galaretki zalej 300 ml wrzącej wody. Wymieszaj dokładnie i odłóż do ostudzenia. Do miski przełóż sery i zacznij miksować. Zacznij powoli wlewać galaretkę. Powinna mieć płynną formę. Masę przelej do tortownicy i przełóż całość do lodówki. Sernik pozostaw na przynajmniej dwie godziny do stężenia.
Po upływie wyznaczonego czasu możesz przystąpić do krojenia truskawek oraz przygotowaniu ostatniego opakowania galaretki. Owoce ułóż na wierzchu sernika. Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Pozostaw do ostudzenia i wylej ją na wierzch deseru.
Ciasto należy chłodzić przez kolejne 2 godziny, lecz najlepiej smakuje po całej nocy w lodówce. Smacznego!
Truskawkowy sernik na zimno bez pieczenia – wersja fit
Osoby, które są na diecie lub kontrolują spożycie makroskładników nie muszą rezygnować z przyjemności! Poniższa propozycja deseru zawiera w całości mniej niż 1000 kcal.
Składniki
- 400 g waniliowego serka homogenizowanego,
- 400 g truskawek,
- 60 g ksylitolu,
- 40 g żelatyny.
Przygotowanie
Zalej żelatynę gorącą wodą i odstaw do napęcznienia. Użyj ilości, która wystarczy, żeby przykryć proszek.
250 g truskawek zmiksuj na gładką masę. Dodaj serki oraz słodzik. Kontynuuj miksowanie, aż uzyskasz jednolitą masę. Następnie dołóż żelatynę i wymieszaj całość. Wyłóż niewielką formę papierem do pieczenia i przelej masę. Ozdób deser świeżymi truskawkami. Odłóż sernik do lodówki. Najlepiej smakuje po całej nocy w lodówce. Smacznego!
Jak urozmaicić sernik na zimno bez pieczenia?
Sernik na zimno to pyszne i klasyczne ciasto, które można urozmaicić na wiele sposobów. Oto kilka pomysłów na dodatki, które mogą nadać mu wyjątkowego smaku:
- owoce – możesz dodać do sernika lub galaretki kawałki świeżych owoców takich jak truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie, kiwi czy mango. Zachęcamy do próbowania różnych połączeń smakowych!
- mus z owoców – idealnie się sprawdzi na wierzch sernika. Wybierz swoje ulubione owoce, nie pożałujesz;
- karmel – jest idealnym dodatkiem do sernika, gdyż nadaje mu słodki, kremowy smak. Możesz go zrobić dodając do garnka cukier, wodę i sok z cytryny, a następnie podgrzewając na małym ogniu, do rozpuszczenia składników;
- czekolada – możesz je dodać do masy serowej lub rozpuścić czekoladę i polać nią wierzch sernika.
Podsumowanie
Sernik na zimno z truskawkami to pyszny i popularny deser. Ta słodka przekąska składa się z kruchego spodu, puszystej warstwy serowej i owocowej galaretki na wierzchu. Wersja fit to zdrowsza alternatywa, bez kalorycznego spodu. Każdy może dopasować przepis pod swój gust oraz zmodyfikować go ulubionymi dodatkami.