arbuziaki.pl

Blog tematyczny o edukacji, lifestyle'u i DIY.

Lifestyle

Ciasto miętusek – najlepszy przepis

Ciasto miętusek – najlepszy przepis

Miętusek to typ bardzo smacznego i przy tym pięknie prezentującego się ciasta. Charakteryzuje się przede wszystkim miętowym posmakiem, któremu to zawdzięcza swoją nazwę, oraz wykorzystaniem cukierków landrynek do jego wykonania. Poniżej prezentujemy najlepszy sposób na ten bardzo oryginalny wypiek!

Zobacz także: Makowiec inaczej – najciekawsze przepisy

Ciasto miętusek – składniki

Miętusek składa się z kilku warstw, jednak wszystkie są proste w przygotowaniu i nie wymagają wyszukanych składników.

Składniki na biszkopt

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • ⅓ szklanki mąki (najlepiej tortowej)
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę

  • 3 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 80 g. budyniu waniliowego (2 opakowania)
  • 300 g landrynek miętowych
  • ½ szklanki wody
  • 200 g masła

Składniki na piankę

  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki agrestowe
  • 250 ml wrzącej wody

Dodatkowo

  • ok. 150-200 g herbatników
  • czekolada gorzka

Ciasto miętusek – wykonanie

Ciasto

  • Przygotowanie ciasta zaczynamy od ubicia na sztywno białek ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, a następnie po 1 żółtku. Masa powinna być gęsta i błyszcząca.
  • Do ubitych białek przesiewamy mąkę w kilku partiach, jednocześnie mieszając oraz dodajemy kakao i proszek do pieczenia.
  • Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach najlepiej 24 na 24 cm. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest suchy i odstawiamy do ostudzenia. 

Masa budyniowa

  • Masę najlepiej zacząć przygotowywać już podczas pieczenia reszty ciasta. W tym celu dwie szklanki mleka łączymy z cukrem i podgrzewamy w rondelku, doprowadzając do wrzenia.
  • Pozostałą szklankę mleka łączymy z proszkiem na budyń, dobrze wszystko mieszając. Następnie dodajemy mleko z budyniem do rondelka, gotujemy i regularnie mieszamy. Powinniśmy otrzymać gęsta masę budyniową. 
  • Przygotowujemy drugi rondelek, najlepiej z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką. Wlewamy do niego wodę a następnie wsypujemy landrynki. Gotujemy aż do rozpuszczenia się cukierków, cały czas dobrze mieszając.
  • Rozpuszczony płyn landrynkowy dolewamy do masy budyniowej, mieszamy. Całość odkładamy do przestudzenia.
  • Gdy masa ostygnie, zaczynamy ubijanie miękkiego masła z pomocą miksera. Dodajemy do niego budyniowo-landrynkową miksturę i dalej ubijamy.
  • Otrzymaną masę można już rozsmarować na ostudzonym biszkopcie. Rozprowadzamy ją równomiernie używając łyżki, wyrównujemy, a na wierzchu układamy herbatniki. Przechodzimy do przygotowania pianki.

Pianka

  • Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie, następnie pozostawiamy ja do lekkiego przestudzenia i zgęstnienia.
  • W tym czasie ubijamy śmietankę na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder, a potem stopniowo – galaretkę. Miksujemy wszystko na gładką masę.

Całość

  • Piankę rozprowadzamy regularnie po herbatnikach. Należy to zrobić jak najszybciej, ponieważ pianka bardzo szybko tężeje. Wierzch warto posypać jeszcze startą gorzką czekoladą. 
  • Przed podaniem ciasto schładzamy. Powinno ono spędzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Ciasto miętusek w powyższym wydaniu jest jak widać proste w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu każdemu entuzjaście oryginalnych smaków. Życzymy smacznego!

Udostępnij