Chatka baby jagi, znana też pod nazwą chatka puchatka, to nietuzinkowe ciasto o charakterystycznym wyglądzie, które wielu z nas kojarzy z dzieciństwa. Można je przygotować z pomocą tylko kilku składników takich jak herbatniki oraz twaróg, a przy tym nie wymaga pieczenia – wystarczy je odpowiednio schłodzić przed podaniem. Wykonanie może się wydawać skomplikowane, jednak to tylko złudne wrażenie – poniżej prezentujemy najlepszy przepis i podpowiadamy jak przygotować ciasto chatka baby jagi krok po kroku.
Zobacz także: Truskawkowy sernik na zimno – bez pieczenia
Chatka baby jagi ciasto – składniki
Składniki na ciasto – masę serową
- 700 g twarogu mielonego z wiaderka
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu lub ziarenek laski wanilii
Składniki na polewę czekoladową
- 100 ml śmietanki (30% lub 36% tłuszczu)
- 100 g (½ tabliczki) czekolady gorzkiej
- 100 g (½ tabliczki) czekolady mlecznej
- 2 łyżki masła
Dodatkowo
- ok. 36 sztuk herbatników (maślanych, mogą być pełnoziarniste)
Z powyższych składników powinniśmy otrzymać ok. 6 porcji ciasta. Przed przejściem do pracy należy zadbać o to aby składniki na masę serową były w temperaturze pokojowej, najlepiej zatem wyjąć odpowiednie składniki z lodówki kilkadziesiąt minut przed przygotowaniem ciasta.
Chatka baby jagi ciasto – wykonanie
Przygotowanie masy
Zaczynamy od utarcia masła mikserem na wysokich obrotach. Powinno to zająć kilka minut – masło będzie gotowe jeśli stało się puszyste i jasne.Otrzymanie tej konsystencji jest bardzo istotnym krokiem przepisu, dlatego należy miksować cierpliwie. Pod koniec ucierania stopniowo dodajemy cukier puder – po łyżce na raz, aż wykorzystamy cały cukier.
Teraz stopniowo dodajemy twaróg. Pamiętaj jednak, że jeśli jest on wilgotny, to należy go całkowicie odsączyć przed dodaniem. Wraz z każdą porcją twarogu nieustannie miksujemy masę, teraz już na nieco mniejszych obrotach.
Otrzymaną masę dzielimy na dwie części – jedną nieco większą od drugiej. Do większej części masy dodajemy wanilię i dokładnie mieszamy. Do mniejszej wsypujemy kakao (można je dodatkowo przesiać) i mieszamy szpatułką tak długo, aż powstanie jednolita kakaowa masa.
Układanie ciasta
Aby zacząć tworzenie chatki, przygotowujemy duży arkusz folii aluminiowej na którym umieszczamy równo obok siebie herbatniki. Tworzymy trzy rzędy po sześć herbatników, układając je szerszą częścią obok siebie w każdym z trzech rzędów. Na tak przygotowanej podstawie herbatników rozprowadzamy masę kakaową za pomocą noża, zostawiając ok. 2-3 łyżki na później.
Powtarzamy powyższe kroki – na masie kakaowej układamy ponownie herbatniki w ten sam sposób a następnie smarujemy jasną częścią masy. Na koniec na samym środku rozprowadzamy pasek z pozostałej masy kakaowej.
Teraz zabieramy się za ułożenie ciasta w trójkąt. w tym celu unosimy boki folii obu stron ciasta – trójkąt powinien się sam uformować. Lekko dociskamy i zawijamy całość w folię i odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Polewa i dokończenie
Aby wykonać polewę wystarczy wszystkie składniki, w tym połamanej na kostki tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Po lekkim wystudzeniu pokrywamy polewą całe ciasto poza spodem. Wierzch możemy dodatkowo przyozdobić siekanymi orzechami czy pokruszonymi herbatnikami.
Przed podaniem ciasto znowu przez chwilę schładzamy. Będzie pasowało idealnie do porannej kawy. Smacznego!