arbuziaki.pl

Blog tematyczny o edukacji, lifestyle'u i DIY.

Lifestyle

Najlepszy babciny przepis na orzeszki

Najlepszy babciny przepis na orzeszki

Babcie są znane z tego, że potrafią robić pyszne słodkości, które kojarzą nam się z dzieciństwem. Ten sentymentalny przysmak pochodzi z czasów PRL-u. Przedstawimy najlepszy babciny przepis na orzeszki!

Składniki na orzeszki

Do zrobienia tych słodkości trzeba mieć specjalną patelnię z wgłębieniami. Nie jest to drogi gadżet, a nadaje piękny kształt ciastkom. Do przygotowania orzeszków potrzebne będą:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 200 g rozpuszczonego masła,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany.

Do przygotowania kremu należy przygotować:

  • 125 g masła,
  • 125 ml wody,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 250 g mleka w proszku.

Babciny przepis na orzeszki – przygotowanie 

Zrobienie tego przysmaku jest niezwykle proste i szybkie!

Orzeszki

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulki o średnicy 1 cm. Patelnię silnie rozgrzewamy i smarujemy dołeczki niewielką ilością oleju. W zagłębienia wrzucamy kuleczki. Zamykamy i przytrzymujemy na 30 sekund. Gdy orzeszki się zarumienią należy je wyjąć. Powinny powstać równe połówki łupinek. 

Krem

Wszystkie składniki oprócz mleka w proszku należy zagotować. Wystudzoną masę mieszamy z odłożonym mlekiem. Czekamy chwilę, aż masa lekko stężeje. Połówki orzeszków napełniamy masą i składamy. To wszytko!

Wariacje nadzienia

Ciasteczka orzeszki można też wypełnić innymi nadzieniami, na przykład nutellą. Nie polecamy tej sklepowej, ponieważ pyszny krem tego typu bez problemu przygotujemy też w domu. 

Przygotuj pół szklanki orzechów laskowych. Obierz je i podpraż na patelni. Zmiksuj je – powinna wyjść gładka masa. Następnie dodaj 80 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej z połową szklanki mleka skondensowanego i trzema łyżkami miodu. Poczekaj, aż masa stężeje i gotowe.

Oryginalny przepis na babcine orzeszki zawiera nadzienie z mlekiem w proszku, natomiast wersja z masą budyniową jest równie pyszna! Potrzebne będzie kilka składników:

  • 350 ml mleka,
  • 1 paczka (40g) budyniu waniliowego bez cukru,
  • 150 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 80 g wybranych orzechów.

Żeby zrobić budyń, do garnka wlej 250 ml mleka. Ustaw średnią moc palnika. Pozostałe 100 ml mleka przelej do szklanki i wsyp jedno opakowanie proszku budyniowego. Bardzo dokładnie wymieszaj składniki na gładki płyn bez grudek. 

Gotujące się mleko doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika do minimum i płyn z proszkiem budyniowym. Od razu zacznij mieszać. Kontynuuj, aż znikną grudki.

Budyń odstaw do przestudzenia, ale pamiętaj żeby unikać lodówki. Wystarczy, że osiągnie temperaturę masła. Do wysokiej miski przełóż miękkie masło oraz cukier puder. Ubijaj składniki mikserem na najwyższych obrotach, do uzyskania puszystej masy.

Zacznij dodawać budyń – łyżkę po łyżce. Uważaj, żeby nie ubijać kremu za długo. 

Orzechy rozdrobnij ręcznie lub w melakserze. Dodaj je do kremu budyniowego i delikatnie wmieszaj je w masę. Smacznego!

Podsumowanie

Gotowe babcine orzeszki są kruche i smaczne, idealne na podwieczorek lub do herbaty. Polecamy przygotować najpierw oryginalny przepis, a później próbować inne pyszne wariacje kremu.

Udostępnij